пятница, 13 сентября 2013 г.

Митниця Росії: Україна залишається головним торгівельним партнером серед країн СНД


Не дивлячись на додаткові догляди продукції на митницю з боку Росії і затримку вантажів, яка дуже дорого обходиться нашій країні, митниця РФ заявляє, що Україна залишається головним торгівельним партнером серед країн СНД, а Європейський Союз — основним торгівельним партнером країни, повідомляє інформаційно-аналітичний портал Inpress.ua.
Україна залишається головним торгівельним партнером Російської Федерації серед країн СНД за підсумками січня-липня 2013 року. Як повідомили у Федеральній митній службі Росії, за вказаний період товарообіг між двома країнами склав 20,739 млрд дол. При цьому експорт Росії склав 11,428 млрд дол., а імпорт з України — 9,311 млрд. дол., передає УНІАН.
Друге місце по товарообігу займає Білорусь — 18,675 млрд дол. (експорт — 11,411 млрд дол., імпорт — 7,264 млрд дол.), третє місце — в Казахстану з показником 15,468 млрд дол. (експорт — 9,389 млрд дол., імпорт — 6,078 млрд дол.).
«По структурі зовнішньої торгівлі Росії особливе місце займає Європейський Союз, як найбільший економічний партнер країни. На долю Європейського Союзу в січні-липні 2013 року доводилося 49,9% російського товарообігу (у січні-липні 2012 року — 48,8%). На країни СНД в січні-липні 2013 року доводилося 13,3% російського товарообігу (у січні-липні 2012 року — 14,5%), на країни Митного союзу — 7,2% (7,5%), на країни ЕврАзЕС — 7,5% (7,8%), на країни АТЕС — 24,5% (23,9%)», — зазначаэться в повідомленні.
Повідомляється, що основними торгівельними партнерами Росії в січні-липні 2013 року серед країн далекого зарубіжжя були: Китай, товарообіг з яким склав 49,7 млрд дол. (100,1% до січня-липня 2012 року), Нідерланди — 45,0 млрд дол. (91,1%), Німеччина — 41,3 млрд дол.(97,4%), Італія — 30,9 млрд дол. (124,9%), Японія — 18,8 млрд дол. (107,2%), Туреччина — 18,1 млрд дол. (93,5%), Польща — 15,2 млрд дол. (95,7%), Сполучені Штати — 15,2 млрд дол. (91,9%), Корейська Республіка — 14,2 млрд дол. (101,0%), Франція — 13,9 млрд дол. (98,9%).
Останнім часом Росія чинить тиск на країни пострадянського простору, намагаючись нашкодити їх зближенню з ЄС. Як раніше повідомлялося, федеральна митна служба Росії з кінця липня посилила контроль вантажів, що ввозяться на територію РФ більше 40 українськими підприємствами і компаніями.
14 серпня Федерація працедавців України (ФРУ), очолювана українським бізнесменом Дмитром Фірташем, звернулася до прем'єр-міністра України Миколи Азарову з проханням сприяти швидкому дозволу торгівельних суперечок з РФ, що привели до блокування широкої номенклатури українських товарів російською митницею. По розрахунках ФРУ, втрати українських товаровиробників можуть скласти порядка 2-2,5 млрд дол. при загальному прогнозованому об'ємі постачань українських товарів в Російську Федерацію за підсумками другого півріччя 2013 роки в об'ємі 8,5 млрд дол.
За словами міністра аграрної політики Миколи Прісяжнюка, на зустрічі з главою Роспотребнадзора Геннадієм Оніщенко сторони домовилися про створення російсько-української комісії, яка працюватиме над гармонізацією стандартів відносно штампування продукції.
Тим часом Україна зробила невеликий «у відповід хід» на російську «митну блокаду». В четвер українські ветеринарні служби заборонили імпорт і транзит кормів і зерна до України з Сибірського, Північного і Південного Федеральних округів РФ унаслідок захворювання тварин ящуром на цій території.
А буквально днями стало відомо, що в розпорядження ipress.ua попав «темник» інформаційної кампанії по популяризації в Україні Митного союзу. Українським виданням пропонують за винагороду публікувати цикл матеріалів про критичний стан української економіки і неминучий обвал гривні.
Як відмічено в документі, кампанія повинна була початися 4 вересня і тривати до 18-го. За цей час українців повинні були переконати, що єдиний шанс врятувати національну економіку від краху — це впасти в обійми Російської Федерації.
Головний інформаційний привід — прогноз Ощадбанку Росії відносно падіння курсу гривні наступного року до 8,59 грн. Пропозиції в ЗМІ прийшло від ряду рекламних агентств. Проте навіть збіглий моніторинг публікацій на задану тему свідчить: кампанія вже почалася. До речі, експерти заявляють, що євроінтеграція укріпить курс української валюти.
Впровадження європейських стандартів ведення бізнесу стимулюватиме величезний приплив іноземних інвестицій і капіталу до України, що в перспективі може призвести до істотного зміцнення курсу гривні відносно американського долара. Важливу роль тут зіграє і зростання купівельної активності населення напередодні початку навчального року, а також об'єми переведень валюти нерезидентів, що збільшуються, в країну.

Комментариев нет:

Отправить комментарий