вторник, 17 сентября 2013 г.

Тимошенко назвала стосунки з Росією ходінням «по мінному полю»

Вільна торгівля з Росією нагадувала меньше поле і від «торгівельної війни» Київ лише виграє. Про це в інтерв'ю «Українській правді» заявила засуджена екс-прем'єр Юлія Тимошенко.
«Україна в цій «торгівельній війні» шляхом фінансових втрат розриває пуповину своєї залежності від ризикованих, небезпечних, таких, що заполітизовуються ринків збуту, які більше схожі на мінне поле, чим на зону вільної торгівлі, - заявила політик. - Цією «війною» РФ заставляє нас пройти важку «ломку» остаточного розриву політичнозалежної виробничої кооперації, яку ми успадкували від СРСР».
Тимошенко стверджує, що торгівельними війнами Росія сама вбиває в українцях ностальгію по минулому «радянським благополуччю» і ставить під сумнів щирість братерства трьох слов'янських народів. Тим самим роблячи кожного українця націоналістом, «ламає в свідомості проросійськи орієнтованих людей всі ідеологічні компаси минулого, викликає у них позитивне євронастрій»: «Цю роботу ніхто ніколи не зміг би зробити для України якіснішим і швидшим, ніж сама Росія».
Екс-прем'єр упевнена, що інтеграція до Європи дозволить Києву знайти інших, надійніших партнерів по виробництву літаків, ядерного палива і реалізації космічних програм: «Я вірю в наших підприємців, вони гнучкі, динамічні, інтелектуальні. Я знаю, що їм важко працювати в таких політичних і економічних умовах, але вони досить швидко проведуть технічне переоснащення своїх підприємств, знайдуть нові ринки збуту своїй продукції, що не заполітизовуються, і стануть ще сильніше».
Тимошенко також попросила українських бізнесменів не вставляти палиці євроінтеграційному вектору розвитку країни і спокійно відпустити такого непередбачуваного північного сусіда. «Не піднімайте довкола цього істерії, дайте цій історичній події відбутися. Я не сумніваюся, що з часом наші нормальні торгівельні стосунки з Росією відновляться. Ринок візьме своє. Але це вже будуть економічні стосунки іншої якості, без небезпечної політичної складової, без політичного шантажу і спроб затягнути нас в новітнє рабство».
«Я звертаюся до всіх наших підприємців, які зараз ущімлюються на північному кордоні: не вірте, не чекайте, не просіть. Не втрачайте часу. Модернізуйте свої підприємства. Шукайте нові ринки і будьте непереможними. У ваших руках сьогодні доля економічної незалежності України», - додала вона і уточнила, що з часом Київ повернеться до дружніх стосунків з Росією.
14 серпня з'явилася інформація про те, що Росія заборонила український імпорт. У список ризику попали більше 40 українських компаній. Голова комітету Держдуми у справах СНД Леонід Слуцький заявив, що проблеми на російській митниці у українських постачальників могли виникнути через те, що Україна не є членом Митного союзу. За його словами, проблема може бути вирішена вже до кінця серпня.
Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що проблеми в торгівельних стосунках України з Росією св'язані з освітою, структуризацією, і формалізацією Митного союзу. Також він призвав ЗМІ не роздувати і не перебільшувати ситуацію.
На російській митниці вже виникли проблеми у таких українських виробників як Inkerman, "оболонь" і "Хортиця". А імпортери овочів і фруктів скаржаться, що відучора на кордоні з Росією коштують безліч їх товарів. На станції Брянськ-льговський коштують 500 вагонів української продукції, а на підході до неї близько 450.
20 серпня Міністерство доходів і зборів України і Федеральна митна служба Росії оголосили про закінчення торгівельної війни.
По матеріалам сайту

Комментариев нет:

Отправить комментарий